preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 107638
Ovaj mjesec: 1137
Ovaj tjedan: 232
Danas: 2
„Estetika tišine“

U Malom salonu u subotu 5. studenog učenici su doživjeli i analizirali izložbu »Tihi rad« koja predstavlja tridesetak radova Slave Raškaj iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti uz podjednak broj radova suvremene umjetnice Mirne Kutleše. Izložba donosi nekonvencionalna ostvarenja hrvatskog akvarelnog slikarstva s kraja 19. stoljeća, paralelno sa suvremenim interpretacijama tog medija. Premda ih dijeli više od stoljeća, Slava Raškaj i Mirna Kutleša autorice su srodnih estetika i slične osjećajnosti. Povezuje ih ljubav prema likovnoj tehnici akvarela, sklonost prema slikanju prirode, obje preferiraju slične tonove i stavljaju akcente na bjeline , a radovi im odišu atmosferom tišine.

Slava Raškaj predstavljena je serijom radova iz crtanke nastale u rodnome Ozlju 1899. godine. Riječ je o svojevrsnom dnevniku u kojem bilježi vlastita raspoloženja hvatajući njihove odraze u prirodnim mijenama od zime do proljeća.

Mirna Kutleša izlaže seriju akvarela u kombinaciji s tušem i olovkom iza kojih stoje razmišljanja o svijetu biljaka i odnosu čovjeka prema njima, a kao hommage Slavi Raškaj predstavlja instalaciju »Mjesto u sjeni« – crtež na zidu u kojem prenosi cvjetnu dekoraciju porculanskog posuđa s kraja 19. stoljeća i preko njega projicira sjenu napuklog stakla.

Dvije slikarice razdvaja stoljeće, a povezuje ih ljubav prema akvarelu i sklonost prema slikanju prirode. Prikazani ciklus je zanimljiv jer osim što povezuje dvije umjetnice iz dva različita razdoblja, pokazuje nam kako povijest umjetnosti ne mora nužno biti jedinstvena i linearno ispričana priča koja se evolucijski razvija kroz sljedove umjetničkih pokreta i oblika izražavanja. Upravo nam primjer dviju umjetnica, pokazuje da između umjetničkih senzibiliteta ne postoje, i ne bi trebale postojati, granice. Ovaj ciklus pokazuje nam kako umjetnici otkrivaju jedni druge i najbolje se razumiju, bez obzira na vremenski period koji ih razdvaja i u kojem djeluju ili su djelovali.

Zastajući nad sličnim sadržajnim preokupacijama i srodnim poetikama izabranih umjetnica, učenici su slikali jesenje lišće vlastite kompozicije tehnikom masnog pastela.

 


TražilicaKalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju