preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110546
Ovaj mjesec: 93
Ovaj tjedan: 93
Danas: 1
 

U subotu 14. studenog učenici su razgledali četiri izložbe uz stručno vodstvo kustosa

U Galeriji Kortil mogli su doživjeti interaktivnu izložbu glazbenih instrumenata slovenskog umjetnika Petera Kusa »Zvučni vrt«. Zvučni vrt smješten je u zamišljeni botaničko-zoološko-akustički vrt u kojemu su biljke i životinje predstavljene kao zvučni objekti i instrumenti. Ovom prilikom Peter Kus priredio je za publiku »zvučni catering« sa sviranjem na tanjurićima, čašama, bočicama i raznom povrću, a kreirao je i začudnu zvučnu tortu. Posjetitelji izložbe i sami su isprobali neobične instrumente napravljene od raznih materijala. 

U Malom salonu na Korzu HOMMAGE HRVATSKOM LUTKARSTVU izložba lutaka i scenografije triju likovnih umjetnica lutkarica Balabanić, Krebelj i Vidanović. Lutkarice daleko od očiju javnosti, inspirirane tekstualnim predloškom,  prenose vlastitu imaginaciju u jedan osobni, izmaštan i neponovljiv svijet. Proces od skice do lutke podložan je brojnim mijenama, nadopunama, obradama… sve do idealne kreacije nastale negdje u budnom snu i oštrom oku kreatorove zamisli. Tom „novom“ biću glumac će udahnuti dušu i povesti ga u život pred publiku koja premalo zna ili se i ne pita o tajni nastanka lutke. Za svakog njihovog ljubimca dug je put rađanja u kojemu ništa nije slučajno.

U Muzeju grada Rijeke „Kazalište priča“, izložba predmeta iz Zbirke kazališne građe. Učenici su razgledali predmete vezane uz gradnju i otvorenje Općinskog kazališta (danas HNK Ivana pl. Zajca) poput originalne projektne dokumentacije bečkih arhitekata Fellnera i Helmera te metalne tube, koja je na dan otvorenja kazališta 3. listopada 1885. simbolički bila položena u njegove temelje.

Izložbom se stavlja naglasak na skice, raskošne kostime i makete scenografija prvih profesionalnih scenografa i kostimografa u riječkom teatru poput Vladimira Žedrinskog, Sergeja Kučinskog, Antuna Žunića, Ružice i Doriana Sokolića uz kojeg vežemo značajan pomak od arhaičnog  prema suvremenom oblikovanju inscenacija za čija je rješenja uzore pronalazio u radu grupe EXAT 51, konstruktivizmu i postkubističkoj poetici.

Veliki dio Zbirke čine i programske knjižice, libreta, leci i kazališni plakati koji pripadaju drugoj polovici 20. stoljeća kad je započelo njihovo sustavno oblikovanje kao kreativnog djela. Najstariji primjerci radovi su Doriana Sokolića, dok se početkom 1980-ih pojavljuju mlađi autori – Diana Sokolić, Zvonimir Pliskovac, Predrag Spasojević, Adriana Marochini, Dalibor Laginja i drugi, a pristup oblikovanju počinje biti sve moderniji.

Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja u 12,10 sati učenici su razgledali izložbu mladih modnih kreatora. Učenici su mogli vidjeti maštovite kreacije haljina i nakita za svečane prigode.

 

 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju