preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110546
Ovaj mjesec: 93
Ovaj tjedan: 93
Danas: 1
Izložba LIADO-a u HKDu na Sušaku

Izložba likovnih radova polaznika jedinstvenog programa za darovite osnovnoškolce u likovnom području LIADO-a, otvorena je u utorak 20. svibnja u atriju HKD-a na Sušaku.

Liadovci su ovu školsku godinu posvetili istraživanju i valorizaciji riječke arhitekture nastale u razdoblju od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.  Proučavali su tipične secesijske motive koji se javljaju na unutraąnjoj opremi objekata: ogradama od kovanog i lijevanog željeza, vratima, keramičkim pločicama…

Mentori su razvili kritički odnos učenika prema specifičnostima kulturne baštine u teorijskim i u praktičnim oblastima. Senzibilizirali su ih za uvažavanje drukčijih mišljenja, toleranciju, poštovanje integriteta svake ličnosti uz istovremenu borbu za vlastite ideje.

U istom prostoru učenicima osmog razreda uručene su Svjedodžbe.

Školsku godinu 2013./2014. liadovci su posvetili istraživanju i valorizaciji riječke arhitekture nastale u razdoblju od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.  U ovom segmentu projekta istraživanje je usmjereno na prvu četvrtinu 20. stoljeća, na razvoj grada i objekte secesijskih obilježja. Proučavali su tipične secesijske motive koji se javljaju na unutrašnjoj opremi objekata: ogradama od kovanoga i lijevanoga željeza, vratima, keramičkim pločicama …

Mentori su razvili kritički odnos učenika prema specifičnostima kulturne baštine u teoretskim i u praktičnim oblastima. Senzibilizirali su ih za uvažavanje drukčijih mišljenja, toleranciju, poštovanje integriteta svake ličnosti uz istovremenu borbu za vlastite ideje.

U praktičnom radu mentori polaze od interesa učenika, nastoje taj interes i potrebe aktualizirati, te se na njima dalje asocijativnim mehanizmom pokreću simboličko-alegorijski, prijenosni postupci koji omogućavaju nastajanje novih, neobičnih i originalnih likovnih rješenja. U teoretskom dijelu isprepliću se kreativne asocijacije, povijest umjetnosti, teorija umjetnosti, teorija oblikovanja i semiologija.

Osim navedenoga istraživanja, učenici su se uključili u brojna likovna natjecanja. Na natjecanju ''Jesen na Sušaku'' postigli su zapažene rezultate: 1. nagradu osvojila je Maja Girotto pod vodstvom  mentorice Marije Staničić, 2. nagradu osvojio je Vilim Perović također pod vodstvom  mentorice Marije Staničić, 3. nagradu osvojila je Emili Cunjak pod vodstvom  mentorice Silvane Konjevode. Na već tradicionalnome natjecanju ''Europa u školi'' ostvarili su izvrsne rezultate. Na državno natjecanje odabrani su radovi učenica osmoga razreda: Emily Lalić, Nie Sciucca i Paole Kocijan. Njihova je mentorica Laura Herceg. Na Županijskome natjecanju ''LUMS'' Emily Lalić i Lucija Kristić dobile su generacijsku diplomu, a u slikarskoj radionici 1. nagradu osvojila je Lara Medved, 2. nagradu Emily Cunjak i 3. nagradu Luka Nanić. Njihova je mentorica Branka Batričević. Na ''Extempore'' 1. nagradu osvojila je Erika Žikić, 2. nagradu, Elizaveta Chernova, 3. nagradu  Vilim Perović, a pohvalnice su dobile Nia Sciucca i Nathali Cunjak. Na "Likovnim susretima u Jedrarskoj" 2. Nagradu osvojio je Marko Jakšić pod mentorstvom Branke Batričević i 3. Nagradu Ivan Zec pod mentorstvom Tee Paškov Vukojević. Na međunarodnom natjecanju Xxi. Bienale of Imagination u slovačkom gradu Martinu međunarodno je natjecanje učeničkih radova koje je ove godine imalo temu Srce. U kategoriji osnovnih škola izabran je rad Vilima Perovića iz petog razreda.

Učenici su tijekom cijele školske godine pratili likovna događanja u Rijeci. Mentorice i učenici ostvarili su terensku nastavu u Galeriji Kortil, Malom salonu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Pogledali su izložbe renomiranih umjetnika i nakon svake izložbe radili u likovnim radionicama motiviranima umjetničkim radovima: Lia Pasqualino ''Vježbe pamćenja'', Mondiano od Trsta do Rijeke, ''Antologija krijumčarenja'',  izložba dvadesetero umjetnika u području grafike iz šest zemalja: Slovenije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Estonije i Poljske; koreografkinja Kate Foley, Noć muzeja ''Zabilježena sjećanja'', Jadranka Kosorić serija portreta, ''Ne mogu promijeniti snove'', ''Nelagoda promatranja grada'' i Oton Gliha.

Učenici su ostvarili i jednodnevni stručni izlet u Zagreb gdje su posjetili Muzej Mimaru, pogledali stalni postav uz stručno vodstvo, kao i izložbu Giorgio de Chirico. Posjetili su i Muzej za umjetnost i obrt, pogledali stalni postav, izložbu Virgilija Nevjestića i izložbu uspješnog zagrebačkoga arhitekta Radovana Tajdera. Motivirani izložbom arhitekta Radovana Tajdera učenici su u likovnoj radionici, koristeći karton, izrađivali arhitektonske modele stambebih zgrada.

Što se djeci ponudi veća količina njima nepoznatih i neistraženih sadržaja, potaknut ćemo u njima veću znatiželju i želju za što neobičnijom realizacijom, što je pravi put razvijanja individualne  kreativnosti svakoga od njih.

 

 

 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju