preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110545
Ovaj mjesec: 92
Ovaj tjedan: 92
Danas: 44
Muzej moderne i suvremene umjetnosti

U subotu 14. prosinca u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održane su dvije stvaralačko-istraživačke radionice ilustracija i grafičkih tehnika.

Učenici su uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Milice Đilas pogledali izložbu dvadesetero umjetnika s polja grafike iz šest zemalja: Slovenije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Estonije i Poljske.

Grafika je naziv za postupak umnožavanja crteža putem matrice. Danas više ne postoji u tradicionalnome smislu, već je značajno proširena drugim sredstvima, alatima i načinima izrade pa i digitalnom tehnologijom. Neki autori posežu za agresivnim, destruktivnim pristupima grafičkom listu – režu ga, grebu, deru, gužvaju i lome, kolažiraju i kombiniraju postupke u raznim varijantama. Vođeni željom za promjenama u grafičkom izrazu oni traže nove alate i načine njihove uporabe, novi materijal i tehniku njegove preobrazbe u matricu, kao i drugačiju tehniku otiskivanja, izbor boje i podloge prema fizikalnim, optičkim i taktilnim svojstvima materijala.

U prvoj radionici, izražavajući se određenim grafičkim elementima, učenici su crtali vilenjake - stvorenja koja se pojavljuju u germanskoj i slavenskoj mitologiji.  Zamišljali su ih kao mala bića, a izgledali su kao mladi prelijepi ljudi koji žive u šumama, pod zemljom, u spiljama ili u izvorima i zdencima.  Dugovječni su ili besmrtni te imaju magične moći. Vilenjaci su mitološka bića koja donose sreću pa su učenici, crtajući ih, zaželjeli sreću svojoj obitelji.

U grafičkoj radionici učenici su gradili svoj programski model na grafičkim matricama od likovnih elemenata u dubokom tisku suhe igle. Na pripremljenu ljepenku prenosili su crtež, naučili utrljavanje boje, čišćenje gornje površine matrice, otiskivanje i potpisivanje grafičkoga lista. Rad u likovnim radionicama koordinirale su mentorice: Zrinka Kralj, prof. savjetnik i Laura Herceg, mag.educ.art.

 

 

 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju