preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110546
Ovaj mjesec: 93
Ovaj tjedan: 93
Danas: 1
Svečano u HKD-u na Sušaku

U srijedu 1. lipnja u HKD-u na Sušaku otvorena je izložba LIADO-vaca i uručene su svjedodžbe osmašima.

 

Školsku godinu 2015./2016. LIADO-vci su posvetili istraživanju i valorizaciji riječkih trgova. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je stavove djece o trgovima kao jednim od najznačajnijih javnih prostora grada. Krajnji je cilj bio prikupiti stavove o pozitivnim aspektima i nedostacima trenutnoga uređenja gradskih trgova te davanje prijedloga i smjernica za njihovo moguće unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete. Mnogi arhitekti ističu kako otvoreni javni prostori uvelike određuje kvalitetu života u gradu. Način njihova uređenja ukazuje na standard života, razinu razvoja pojedinoga društva i blagostanje stanovnika koji pojedini prostor naseljavaju.

Mentori su razvili kritički odnos učenika prema specifičnostima kulturne baštine u teoretskim i u praktičnim oblastima. U praktičnome radu mentori polaze od interesa učenika, u teoretskome dijelu isprepliću se kreativne asocijacije, povijest umjetnosti, teorija umjetnosti i teorija oblikovanja.

Osim navedenoga istraživanja, učenici su se uključili u brojna likovna natjecanja.

Na županijskome natjecanju „LUMS“ generacijske nagrade dobili su: Neva Klobučar, učenica 5.r.; Ian Makiš, učenik 6.r. i Lucija Kristić, učenica 7.razreda. U likovnim radionicama na temu „Trgovi, kulturne vrijednosti arhitekture grada Rijeke“ u kategoriji od 5. do 8. razreda pohvaljena je Hana Šinković, učenica 7. r.; treće mjesto osvojila je Martina Budiselić, učenica 6. r.; drugo mjesto Nika Usmiani, učenica 7. r. i prvo mjesto Ema Maržić, učenica 7. razreda.

Na županijskome natjecanju „Europa u školi“ na temu „Ljubav u obitelji“dodijeljene su diplome Dori Dizdarević, učenici 8.r.; Lauri Jurić i Davidu Iliću, učenicima 7.razreda.

Na „Likovnim susretima u Jedrarskoj“ učenica  sedmoga razreda Hana Šinković dobitnica je motivacijske nagrade, učenica sedmoga razreda Ema Cvetković dobitnica je treće nagrade, učenica šestoga razreda Laura Vidović dobitnica je druge nagrade i učenica petoga razreda Gabriella Grabušić dobitnica je prve nagrade.

Na Riječkome „Ex tempore“ u osnovnoškolskoj skupini pohvaljene su Laura Jurić, učenica 7.r. i Eni Perica, učenica 5.r.; drugu nagradu dobila je Lana Benzia, učenica 6.r. i prvu nagradu Elena Matić, učenica 5.razreda.

Na međunarodnome bijenalu imaginacije  „Bajke, mitovi, legende“ u Slovačkoj izložen je likovni rad učenice šestog razreda Karle Mandekić, mentorice Tee Paškov Vukojević.

Na državnome natječaju „Glagoljica u dječjem oku i srcu“ 4. mjesto osvojile su učenice 5.razreda Gabriella Grabušić i Neva Klobučar pod mentorstvom Nine Licul.

Državni likovni natječaj „ČA u versin, riči i pinelu“, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i OŠ Bijaći, održan je Kaštel Novome. U kategoriji osnovnih škola treću nagradu za likovni rad dobila je učenica Mia Sulovskya Vitezica, mentorica Nina Licul.

Na državnome natječaju Hrvatska filmska glazba „Radost slikanja uz glazbu 2016.“  likovni rad Mije Sulovskye Vitezice ušao je u kategoriju najuspješnijih 125 likovnih radova i bio izložen u predvorju Velike koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga.

Učenici su tijekom cijele školske godine pratili likovna događanja u Rijeci. Mentorice i učenici ostvarili su terensku nastavu u Galeriji Kortil, Malome salonu, Muzeju grada Rijeke, u Povijesnome i pomorskome muzeju Hrvatskoga primorja, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Pogledali su izložbe renomiranih umjetnika i nakon svake izložbe radili u likovnim radionicama motiviranim umjetničkim radovima. U Galeriji Kortil doživjeli su interaktivnu izložbu glazbenih instrumenata slovenskoga umjetnika Petera Kusa „Zvučni vrt“,  izložbu „Origami Zdenka – put do svjetskih majstora origami umjetnosti“; origami umjetnica Zdenka Šegota pokazala je učenicima izradu nekoliko modela od raznobojnih papira. U Malome salonu razgledali su „Homage Hrvatskomu lutkarstvu“, izložbu lutaka i scenografije triju likovnih umjetnica lutkarica Balabanić, Krebelj i Vidanović. U Muzeju grada Rijeke posjetili su izložbu predmeta iz zbirke kazališne građe „Kazalište priča“. U Povijesnome i pomorskome muzeju Hrvatskoga primorja učenici su razgledali izložbu mladih modnih kreatora.

Učenici i profesori LIADO-a uključili su se u obilježavanje Dana darovitih u subotu 12. ožujka 2016. godine. Mentorice Nina Licul i Tea Paškov Vukojević organizirale su radionicu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti „Skulptura“. Učenici su vidjeli petnaest radova iz Zbirke hrvatskoga kiparstva, raznovrsnih u materijalu i tehnici, djela Vojina Bakića, Josipa Diminića, Ljube de Karine, Ivana Kožarića, Milene Lah, Siniše Majkusa, Vanje Radauša, Franca Rotara, Branka Ružića, Petra Smajića i Aleksandra Srneca. Mentori su omogućili učenicima izravno promatranje umjetničkih djela, doživljaj, nova znanja i likovno iskustvo. Oblikovali su volumen u prostoru – labirint (od plohe do prostora).

Mentorica Laura Herceg i mentor Boris Herceg uveli su učenike u promatranje i analizu plakata na izložbi „Povijest Francuske ispričana kroz reklame“, u Galeriji Kortil na Sušaku. Razgovarali su o važnosti  plakata u vizualnoj komunikaciji. U radionici „Plakat,  napad iz zasjede“ učenici su savladali sugestivnost i razumljivost reklamnoga plakata.

Učenici su ostvarili jednodnevni stručni izlet u Trst. Posjetili su interaktivni i multimedijalni muzej znanosti u Grignanu, botanički park i dvorac Miramare  i  razgledali sakralnu i profanu arhitekturu Trsta.

 

 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju