preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110546
Ovaj mjesec: 93
Ovaj tjedan: 93
Danas: 1
Leontine Littrow - slikarica svjetla (28.10.)

LIADO-vci su u subotu 28. listopada posjetili Muzej grada Rijeke, izložbu „Leontine Littrow - slikarica svjetla“, koja predstavlja segment slikarskog opusa slikarice veduta i pejzaža. Na izložbi učenici su mogli vidjeti originalne uljene slike iz 19. stoljeća .

Nakon analize izložaka učenici imaju zadatak slikarskim tehnikama suhog i masnog pastela prikazati svjetlosnu degradaciju plavih i zelenih tonova te iste ukomponirati u cjelinu slike tj. stvoriti harmoničnost iste.

 

Leontine Littrow - slikarica svjetla

U Trstu se 1856. rodila Leontine Camilla von Littrow koju svi u obitelji odmalena zovu Leo. Njezini su korijeni s majčine strane u Britanskom Carstvu, a s očeve u Austriji – glavnome carskom gradu Beču.

Kustosi Muzeja grada Rijeke prvi su put čuli za slikaricu koja se potpisuje kao Leo Littrow otkupivši 1997. dvije slike iz ostavštine znamenite riječke obitelji Meynier, desetljećima vodećeg vlasnika riječke Tvornice papira Smith & Meynier. Bile su to dvije prilično tamne slike iz 1880-ih – jedna s motivom opatijske ribarske lučice Dražica, druga s prizorom iz Venecije.

U ovoj, prvoj, retrospektivnoj izložbi i monografiji Leontine Littrow iscrpno se prikazuje kao istaknuta umjetnica boje i svjetla. Ova je umjetnica već za prvih godina impresionističkog prevrata stvorila jedinstven, posve osobni stil. Umjetnica svjetla, Leontine Littrow nameće se kao slikarica koja je bitno pridonijela svome vremenu i zadržala neobičnu svježinu sve do danas.

Već u crtežima što ih je 1882. izradila za knjigu o ribolovu i ribama na Jadranu (Geoerg Louis Faber, The Fischeries of the Adriatic and Fish thereof, London 1883.) očito je uživljavanje i suosjećanje sa životom Primoraca. Zato i nagomilane vološćanske kućice i prizor tamošnjeg mandraća, kao i prizori s ribarima i praljama izgledaju posve intimno u usporedbi s vizurama Rijeke. Na malobrojnim crtežima, poput panorama sa zapadne i s istočne strane te pogleda na Trsat, grad se više gubi u daljini negoli otvara promatraču. Leontine slikovitost najradije traži u krajoliku obilježenom pučkim životom; zanimljive su joj ribarske barčice u pristaništu i na pučini, mreže na sušilima, još neuređene obale do kojih vodi tek nekoliko jednostavnih kamenih stuba, tunere, visoke ljestve s kojih su ribari u Preluku, Bakarcu, Barbatu na Rabu i u drugim pogodnim zaljevima promatrali more u iščekivanju jata tuna, prisutni su i u njezinim prvim radovima i u mnogo kasnijim slikama. Bez obzira na bečko podrijetlo, Leontinin je zavičaj nesumnjivo ovdje. Unatoč pripadnosti građansko-aristokratskom krugu, dobro se snalazi i u pučkom okruženju i u malim mjestima u koje redovito zalazi. Početkom osamdesetih odlazi najčešće u opatijsku okolicu gdje isprva obilazi stjenovite predjele uz more, potom se penje i na obližnje brežuljke i zalazi u zaseoke s bijelim kućicama, brajdama i terasama sa šternama. Slika i ovdašnje potoke koji se razlijevaju po šljunčanim plažama Medveje i Mošćeničke Drage i žene koje radije peru robu u slatkoj nego u morskoj vodi. Jedna od Leontininih najranijih slika Ostaria all'Ancora na Slatini u Opatiji još pripada predturističkoj eri te odiše istančanim razumijevanjem domaćeg okoli-ša više negoli pukim zanimanjem za slikovitosti. Ovakvih je udobnih mjesta s velikim terasama ispod hladovitih brajda u Primorju bilo prilično, a još se i danas nađe pokoja. Riječani su ih rado obilazili, osobito nedjeljom kada je odlazak u gostionice na Kantridi, u Voloskom i u Opatiji bio omiljen obiteljski izlet. Naslikana 1882., oštarija pokazuje Leontinine već učvršćene nazore s bitno drukčijim pristupom od vodećih slikara akademskog slikarstva. Njezine slike vološćanskih kućica i krovova, kao i prizori Lovrana, Mošćeničke Drage, Mošćenica i Brseča te poslije Raba, Krka, Velog Lošinja i drugih primorskih mjesta više izgledaju kao radovi domaćega slikara nego kao slike nekoga tko dolazi privučen egzotičnim motivima. Leontine slika i na sušačkoj strani, na Pećinama, a odlazi i do otočića Sveti Marko.

Upravo ona, prva u ovome kraju, u slikarstvo sustavno uvodi primorski krajolik i pučke ambijente.


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju