preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 6. 2016.

Ukupno: 110546
Ovaj mjesec: 93
Ovaj tjedan: 93
Danas: 1
ZELENO I PLAVO PUTOVANJE - Iserlohn, Njemačka

ZELENO I PLAVO PUTOVANJE - Međunarodni likovni natječaj, Iserlohn, Njemačka

Putujmo! Živimo! Mislimo! Čuvajmo!

 

Svi ljudi na zemlji žele upoznati nove LJUDE, gradove, zemlje, kulture.

Da bismo mogli putovati po svijetu, treba nam MIR da ne bi nastradali. Često nije tako, ali nekad je baš put izraz prkosa svima onima koji svojim terorističkim napadima žele uvjeriti ljude da je svugdje nesigurno i da je najbolje NE PUTOVATI. Međutim ipak se putuje i putnici se nedaju smesti u svom naumu. Putnici su sa svojim zelenim i plavim putovanjima nenaoružani ratnici u obrani mira na zemlji.

Naš vlastiti ŽIVOT možemo vidjeti kao putovanje, nekome na kraće, a nekome na duže staze. Putovanje koje nas uči učiti, igrati se i odmoriti, otkrivati uvijek nešto novo. Putovanja u sebi uvijek kriju takve zanimljive tajne koje samo čekaju da budu otkrivene, a to nas potiče da idemo dalje i obećava avanturu.

Ako ne možemo u stvarnosti putovati možemo uvijek u svijetu MAŠTE. Tamo će nas odmah dočekati priče i prizori kao na dlanu. Nekad putujemo čitajući knjigu ili gledajući dobar film. Nekad imamo osjećaj da smo to već sve vidjeli makar nismo nikada bili tamo.

Cijeli svemir putuje, i zvijezde, i planete, i sunce, i mjesec, zašto ne bi i mi? Očito nam je to u krvi. Moramo stalno dalje jer čeka nas put, a na putu na planeti ZEMLJI nikada nismo sami jer svi putuju, i njeni mali i veliki stanovnici i koriste ZELENE livade i šume po kojima trče, šetaju i voze se…. ili PLAVO more, rijeke, jezera i nebo, a i ako zastanemo  ZEMLJA s nama i dalje putuje i nosi nas u svojim okretajima vrteći se istovremeno i oko svoje osi i oko sunca. Zemlja je naša zeleno-plava oaza života, ali i smrti, a za mnoge i vječnosti.

Trebali bi PAMETNO putovati tako da s/na putovanjima naučimo kako čuvati našu planetu,  a da je dodatno ne zagadimo.

Putovanjima se možemo i UVJERITI da zbilja postoji ono što gledamo, slušamo i čitamo na televiziji i internetu, te u knjigama i novinama.

Putovanje je prevladavanje prostora od jednog do drugog mjesta. U dubljem smislu, to znači da čovjek na svom životnom putu otkriva novi doživljaj, novu avanturu, upoznaje nove ljude, nove gradove, zemlje i kulture. Naš život je putovanje. Svatko od trenutka njegovog rođenja stalno putuje: u učenju, igranje, odmor i otkrivanje novih zadataka i izazova.

Možemo također putovati u svijet mašte.  Cijeli svemir je na putovanju. Zvijezde, planete, Sunce i Mjesec su na putovanju. Morske struje i vjetrovi su na putovanju.

Život na našoj planeti je jedan veliki put – putovanje između neba i zemlje. Ljudi, životinje, ptice, insekti i biljke putuju. Mali i veliki stanovnici putuju poljima, šumama, jezerima i rijekama, morima i oceanima.

Želimo spojiti putovanje s ekologijom kako bi učenici u ovom novom likovnom natječaju razvili svijest o zaštiti prirode i okoliša. Zato čuvajmo našu planetu Zemlju na svome putu.

Na natjecanje je poslano deset likovnih radova:

5. razred: Brigita Smokrović, Monika Arelić, Nika Tomljanović, Rea Alibašić

8. razred: Elena Širola, Katja Grgurić, Luka Radmilović, Stella Sumić, Martina Budiselić, Nora Magaš

Elena Širola                                                          Brigita Smokrović                                       

 

    Monika Arelić                                                   Nika Tomljanović

 

Rea Alibašić                                                        Katja Grgurić

  

Luka Radmilović                                                          Martina Budiselić

  

Nora Magaš                                                         Stella Sumić

 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
preskoči na navigaciju